Alerjik rinit aynı zamanda bahar nezlesi olarak da tabir edilmektedir. Siz de bahar nezlesi kapsamında ortaya çıkan belirtileri görüyorsanız kısa sürede vücudunuzu daha fazla yormadan doktorunuza başvurmalısınız. Son senelerde en sık ortaya çıkan rahatsızlık olan alerjik rinit sizin için günlük hayat rutinlerini dahi daha zor ve sıkıntılı bir hale getirebilir
Alerjik rinit vücuda yabancı bir unsurun girmesi ile beraber bunun için antikor üretilmesi ve bağışıklık sisteminin devreye girmesi ile başlayacaktır. Bağışıklık sistemi devreye girdiği zaman hem vücuda giren maddeler hem de antikorlar arasında bir mücadele baş gösterir ve kimyasal maddeler açığa çıkar. Bu durum da direkt olarak alerji tanısına sebebiyet verecek olan belirtileri tetikler.
Alerjik rinit tedavisi kapsamında bilgi sahibi olurken aynı zamanda hangi unsurlardan kaynaklanarak ortaya çıktığının da dikkate alınması gerekir.
Şiddetli biri baş ağrısı meydana gelir.Gözlerde sulanma ve kızarıklık en sık görülen sorunlar arasında yer alır.Dönemsel olarak vücudun belirli bölgelerinde kaşıntılar oluşabilir.Halsizlik ve kronik bir yorgunluk hali meydana gelebilir.
Bu detaylara bakıldığı zaman verimliliğin ne derece yüksek olduğunu görebilirsiniz. Meydana gelen belirtileri tanımak tıbbi müdahalenin geliştirilmesini ve uygulanmasını daha kolay bir hale getirir.
Tedavi sürecinde son dönemlerde büyük gelişim kaydeden alerji ilaçları kullanılmaktadır. Bu süreç içerisinde kişilerin yan etkilerden olabildiğince az muzdarip olması için çalışmalar devam etmektedir. Alerji ilaçlarının en bilinen yan etkisi uyku vermesidir.
Alerji gibi rahatsızlıklarda direkt olarak ilaç tedavisinin uygulanmasının yanı sıra koruma önlemleri alınmasının genel vücut sağlığı bağlamında çok daha nitelikli olacağının da ayrıca belirtilmesi gerekir. Koruma önlemlerinin sorunsuz şekilde alınması konusunda 2 farklı görüş bulunuyor. Bir görüş bu kaçınma davranışının ilerde daha büyük alerji sorunlarına sebebiyet vermesidir. Bir diğer görüş de korunma yöntemleri ile bu hastalığın ortaya çıkmasının engellenmesinin çok daha mantıklı olmasıdır. Uzmanınızın bu konuda gerekli olan yönlendirmeleri yapacağını bilmelisiniz.
Plazma teknolojisi tıpta dokuların katıdan direkt gaz haline buharlaştırılarak küçültülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Plazma enerjisi süblimleşme dediğimiz tepkime ile dokuları katı halden sıvı hale geçmeden, ortamdaki iyonları kullanarak iyonik buharlaşma ile direkt gaz haline geçmesini sağlar.
Bu yöntemi Normalden büyük olan dokuların küçültülmesinde kullandığımız bu teknoloji konkaların (burun etlerinin) büyük olmasına bağlı olarak burun tıkanıklığı, horlama veya alerji şikayetleri olan hastalarda başarı ile uygulamaktayız. Alerji şikayetleri burun mukozası dediğimiz burun etlerinin üzerini döşeyen dokunu, yüzeyi arttıkça alerjenle temas yüzeyi büyüdüğü için artmaktadır. Alerji rinit hastalarında Plazma teknolojisi ile konka küçültme (burun etlerinin küçültülmesi) alerji şikayetlerini azalttığı için bu hastalığın cerrahi tedavisi olarak kabul edilmektedir.
Alerjik rinit yani saman nezlesi veya bahar alerjisi dediğimiz hastalıkta arka arkaya hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetler olur. Ve bunun tedavisinde de burun mukozası dediğimiz yani burun etlerinin yüzeyini kaplaya kaplayan mukozayı küçültmeye yönelik tedaviler yapılır. Bu tedavilerden bir tanesi de lazer uygulamasıdır, lazer uygulaması ile haftanın birkaç günü belirli sürelerde, belirli dozlarda hastaya lazer ışını verilerek mukozanın küçültülmesi ve daha az duyarlı hale gelmesi sağlanmış olur. Burun iç yüzeyini döşeyen mukoza ne kadar küçülürse alerjenle temas o kadar azalacağı için hasta şikayetleri de o nisbetle azalacaktır. Tedavide kullandığımız ve başarı aldığımız bir yöntemdir.
Copyright © Doç. Dr. Hayriye Karabulut | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.